eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plFirmaKonferencje › Nowe Prawo UE O Znakowaniu Żywności

W dniu 27 września 2011 w hotelu Sheraton odbędzie się konferencja szkoleniowa pt. "Nowe prawo UE o znakowaniu żywności", która dotyczy nowego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Konferencję poprowadzą specjaliści uczestniczący w pracach Grupy Roboczej UE ds. Środków Spożywczych zajmującej się opracowywaniem projektu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady.

Podczas konferencji zostaną omówione m.in. następujące zagadnienia:

  • nowe definicje w rozporządzeniu
  • określenie odpowiedzialności producentów w praktyce
  • różnice pomiędzy informacjami obowiązkowymi a dobrowolnymi na etykiecie
  • zmiany w znakowaniu wartością odżywczą produktów spożywczych
  • informacje o alergenach oraz o kraju pochodzenia
  • przewidywane okresy przejściowe

Konferencja skierowana jest do: przedstawicieli przemysłu żywnościowego, farmaceutycznego, urzędowej kontroli żywności, kadry managerskiej, pracowników działów ds. zapewnienia jakości, pracowników laboratoriów, produkcji, działu PR, prawników.

Serdecznie zapraszamy!

PROGRAM

9:00-10:00 Rejestracja uczestnikow, poranna kawa

10:00-11:00 Prawne aspekty projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

  • cele i zakres nowego rozporządzenia
  • defincja terminu „informacje na temat żywności”
  • rodzaje kompetencji
dr Paweł Wojciechowski, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warszawski


11:00-12:00 Nieprawidłowości w znakowaniu żywności – zadania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułow Rolno-Spożywczych

  • zakres działalności Inspekcji
  • definicje zafałszowań żywności
  • odpowiedzialność producentow
prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych


12:00-12:30 - Przerwa kawowa

12:30-13:30 - Nowe wymagania w zakresie znakowania ogolnego wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

  • informacje obowiązkowe na etykiecie
  • wielkość czcionki
  • zmiany dotyczące treści etykiet
Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi


13:30-14:30 - Zmiany w znakowaniu wartością odżywczą produktow w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

  • informacje obowiązkowe i sposob ich wyrażania
  • zmiany i dostosowanie etykiet
  • okresy przejściowe
Alicja Walkiewicz, Starszy Specjalista w Zakładzie Dietetyki i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia


14:30-15:00 - Dyskusja

15:00-16:00 - Obiad


Opłata za udział w konferencji jednej osoby obejmuje: 790 + VAT

20% rabat przy rejestracji do 7 września 2011 r.
20% RABAT* - dla powiatowych inspekcji weterynaryjnych oraz sanitarnych

Szczegółowe informacje:
Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o.
tel. (22) 55 00 700,


Więcej na:

Edukacja

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: