eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plFirmaKonferencje › Nowe standardy higieny i bezpieczeństwa żywności w UE

Pojawiające się wciąż zagrożenia w obszarze bezpieczeństwa żywności wymagają nie tylko nieustannego przestrzegania istniejących procedur przez wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, ale również nowego podejścia do oceny ryzyka. Niedawne kryzysy żywnościowe w Polsce oraz ubiegłoroczna epidemia E.coli w Europie uwidoczniły bowiem bezradność organów nadzoru, wywołując obawy wśród milionów konsumentów.

Reakcją na te wyzwania są nowe standardy jakości oraz polityka normalizacyjna w sferze bezpieczeństwa żywności, których znaczenie coraz mocniej akcentuje Komisja Europejska. Właśnie ciągle aktualizowana wiedza stanowi właściwą odpowiedź na pojawiające się zagrożenia, dlatego też zapraszamy do wzięcia udziału w konferencji szkoleniowej pt. „Nowe standardy higieny i bezpieczeństwa żywności w UE”, którą Biuro Promocji Jakości organizuje 27 września 2012 r. w Warszawie.

Głównym celem konferencji jest zapoznanie uczestników z tendencjami związanymi
z europejską normalizacją w zakresie bezpieczeństwa żywności. Jej istotnym elementem będzie także zaprezentowanie założeń nowego europejskiego standardu w dziedzinie usług ochrony przed szkodnikami, który powstaje w ramach Komitetu Technicznego 404 Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego (CEN).

Europejski standard określa wymagania i kwalifikacje, które muszą zostać spełnione przez profesjonalnych dostawców usług ochrony przed szkodnikami celem ochrony zdrowia publicznego, własności i środowiska.

Konferencja skierowana jest do przedstawicieli firm spożywczych, urzędowej kontroli żywności, jednostek certyfikujących, laboratoriów oraz wykonawców usług ochrony przed szkodnikami.

Uczestnicy konferencji znajdą odpowiedzi na pytania: czy potrzebna jest norma dla usług ochrony przed szkodnikami?, czy urzędowa kontrola żywności poradzi sobie z kryzysami?, czy potrzebne są dobrowolne standardy bezpieczeństwa żywności?


Podczas konferencji zostaną omówione m.in. takie tematy jak:

  • Nowe standardy jakości jako odpowiedź na zagrożenia w zakresie bezpieczeństwa żywności
    prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Polityka normalizacyjna w zakresie bezpieczeństwa żywności
    Jolanta Kochańska, Zastępca Prezesa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego ds. normalizacji
  • Nowy standard CEN 404 (Europejski Komitet Normalizacyjny) dla usług ochrony przed szkodnikami – równe szanse czy bariera rozwoju?
    dr Christopher Suter, Dyrektor ds. certyfikacji, The Royal Society for Public Health, Wielka Brytania
  • Projekt europejskiej normy w zakresie usług ochrony przed szkodnikami/ KT 313 Polskiego Komitetu Normalizacyjnego
    Tadeusz Wojciechowski, Prezes Zarządu Polskiej Federacji Pest Control
  • Wymagania urzędowej kontroli żywności w zakresie bezpieczeństwa
    Anna Starnawska-Oleńko, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
    w Warszawie
  • Bezpieczeństwo produkcji i przechowywania żywności – kluczowy kierunek strategii BASF PCS
    Adam Urbaniak, BASF Polska
  • Kryteria mikrobiologiczne w żywności
    dr Halina Ścieżyńska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Pracownia Mikrobiologii Żywności
  • Dobrowolne standardy bezpieczeństwa żywności na przykładzie międzynarodowego standardu GLOBAL G.A.P.
    Marek Marzec, Dyrektor Rozwoju IFS na terenie Europy Środkowej i Wschodniej


Koszt udziału w konferencji jednej osoby: 500 zł + VAT
Cena obejmuje: udział w konferencji, materiały z konferencji, certyfikat, wyżywienie.

Szczegółowe informacje:
Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o.
tel.: 22 55 00 700
e-mail:

Więcej informacji na stronie organizatora:
oraz w broszurze:

Edukacja

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: